GLUT i CIASTOLINA – podpowiadamy jak to zrobić!

glut i ciastolina
Zaczniemy od Naszego przepisu na Dyniolinę, a następie przeczytacie jak może powstać Epicki Glut i Ciastolina! Wszystkie przepisy zostały przez Nas przetestowane i gwarantujemy, że oprócz świetnej zabawy dostarczą dzieciom niesamowitych wrażeń sensorycznych. A przecież o to Nam wszystkim chodzi!!

Niesamowita DYNIOLINA – czyli ciastolina z dyni!

Trafiliście tutaj, aby dowiedzieć się jak stworzyć glut i ciastolinę, ale również DYNIOLINĘ. Aby przygotować pierwszy Nasz przepis niezbędne są:

  • mąka ziemniaczana
  • miska
  • ugotowana dynia

Tylko tyle i aż tyle! Oba składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Tutaj nie jest potrzebne podawanie określonych ilości składników. W zależności od tego jaką ilością dyni dysponujecie dosypujemy odpowiednią ilość mąki.

Po uzyskaniu kremowej i gładkiej konsystencji dodajemy niewielkimi partiami mąkę, aż uzyskamy konsystencję ciastoliny – powinna być bardzo elastyczna i rozciągliwa.

Dyniolina - ciastolina z dyni

Przejdźmy teraz do glutów, bo przecież miał być glut i ciastolina! W glutach EPICKIE jest to, że w sumie to nie wiadomo czym one są – ani to ciecz, ani ciało stałe, ani plastelina, tym bardziej nie jest to błotko. Cieszy oko, cieszy zmysły – ostrzegamy jednak, że dzieci, które wykazują problemy sensoryczne mogą nie chętnie wziąć gluta w rączki. Z drugiej strony glut, mamy nadzieję, na tyle je zaintryguje, że zabawa glutem może w nieznacznym stopniu, ale zawsze pomoże przełamać barierę. Tak czy siak warto spóbować, bo gluta robi się w 2-3 minuty, a koszt to góra 2 zł.

Co potrzebujemy, aby powstał Epicki Glut?

Abyśmy mogli go wykonać niezbędne są:

  • mąka ziemniaczana
  • woda
  • miska
  • barwnik spożywczy ( jeśli nie macie, masa będzie po prostu biała)

Jak zrobić gluta?

  1. Wsypujemy mąkę do miski. Uwaga techniczne: pozwólcie dziecku zanurzyć dłonie w mące, niech poprzeciera ją między palcami i usłyszy jak… no właśnie… skrzypi. Niech poczuje jak niesamowita jest ona w dotyku. Dla porównania możecie dać dziecku w drugiej misce obok nieco zwykłej mąki pszennej – niech widzi i poczuje, że choć mąki wyglądają podobnie to w dotyku są to zupełnie inne struktury!
  2. Jak już oswoicie kwestię mącznych bodźców dotykowych, możemy przejść do dalszych kroków. Jeśli używacie barwników możemy je dodać ich do mąki właśnie teraz. Uwagi techniczne: barwniki są ekstremalnie wydajne i starczają na bardzo długo, koszt jednego koloru to kilka złotych – naprawdę warto zainwestować. My kupujemy je w sklepie z dekoracjami do ciast – mamy szczęście, że w Inowrocławiu jest taki 😉 (znajdziecie je też bez problemu na Allegro). Niemniej jednak jeśli nie macie barwników to nie musicie w nie inwestować, bo glut wyjdzie –  będzie miał barwy neutralne. Natomiast jeśli zależy wam na kolorze, a nie macie barwnika to możecie zajrzeć do szafki w kuchni i użyć… kakao.
  3. W kolejnym kroku dolewajcie powoli wody do mąki i delikatnie mieszajcie. W efekcie cierpliwie dolewając wodę i mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gratulujemy, ponieważ własnie stworzyliście radosną i mocno gęstą ciecz stawiającą wam opór przy szybszych, mocniejszych ruchach oraz twardniejącą gdy w nią uderzycie.

Epicki Glut i Ciastolina

Jeśli masa będzie za luźna dosypcie mąki ziemniaczanej, jeśli za gęste dolejcie wody. Kombinujcie z proporcjami tak by uzyskać konsystencję, która was najbardziej wciągnie.

Trochę bardziej zaawansowana w przygotowaniu domowa ciastolina

Zostało Wam trochę mąki ziemniaczanej i nie wiecie co z nią zrobić ?! Mamy na to sposób, możecie ją ( w sensie mąkę ziemniaczaną) wykorzystać do stworzenia domowej ciastoliny. Potrzebne będą:

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki szamponu ( uprzedzając Wasze pytania, może być nawet taki za 3 zł )
  • 2 łyżeczki oleju
  • odrobina barwnika spożywczego

domowa ciastolina

W tym przepisie, dokładnie tak jak w poprzednim, nie jest potrzebne podawanie określonych ilości, trzeba po prostu reagować i dodać trochę mąki!

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy wszystko ze sobą. Po uzyskaniu kremowej i gładkiej konsystencji dodajemy małymi partiami mąki aż do uzyskania konsystencji ciastoliny – w efekcie końcowym będzie bardzo elastyczna i rozciągliwa.

Życzymy Wam przyjemnej zabawy!!

P.S. Glut ani żadna ciastolina nie są toksyczne ani szkodliwe – to tylko to mąka z wodą lub szamponem i ewentualnie barwniki spożywcze. Jednakże dla maksymalnego bezpieczeństwa nadzorujcie w trakcie zabawy malucha i nie pozwólcie mu posilać waszymi wytworami ( no może poza dynioliną).

Koniecznie polub Nasz profil na Facebook.com jeśli spodobał Ci się ten tekst!

Zobacz inne wpisy na Blogu:

Leave a Comment